Informatii despre noul coronavirus si COVID-19

Update 10 decembrie 2020

Noul coronavirus continuă să se răspândească în țara noastră. Din fericire, virusul afectează mai puțin copiii. Nu știm încă totul despre virusul SARS-Cov2 și boala COVID-19.

SARCINA: Deocamdată știm că femeile însărcinate nu au risc mai mare de a se infecta decât restul populației. Din ce știm, femeile însarcinate nu fac forme mai grave de boală decât populația generală: marea majoritate a femeilor însărcinate au avut simptome ușoare sau moderate asemănătoare unei răceli sau gripe. Specialiștii nu au confirmat că virusul s-ar transmite de la mama infectată la făt în timpul sarcinii. Mamele care au COVID-19 nu au transmis boala la naștere dacă au luat toate măsurile de protecție.
Dacă ești însărcinată:
• spală-te des și bine pe mâini;
• păstrează distanța față de ceilalți și nu lua contact decât cu cine e absolut necesar;
• dezinfectează des suprafețele pe care le atingi des sau pe care le ating și alte persoane (clanțe, ușa frigiderului, întrerupătoare, masa din bucătărie, telefonul etc);
• nu merge la spital fără să fi vorbit înainte cu medicul tău.

ALĂPTAREA: colostrul (laptele din primele zile după naștere) este primul vaccin pe care îl primește nou-născutul, iar laptele matern conține anticorpi și este un bun antibacterian și antiviral. Medicii afirmă că laptele matern e cea mai bună hrană pe care o poate primi un copil acum – beneficiile depășesc riscul.
Deocamdată nu s-a găsit virus în laptele matern – aceasta nu înseamnă că nu e, înseamnă doar că deocamdată nu s-a găsit.
Precauții pentru a proteja copilul de orice posibilă infectare de la mamă:
• spală mâinile foarte foarte bine înainte de a atinge copilul, sânul sau pompa;
• poartă mască facială în timpul alăptării și încearcă să nu tușești/strănuți (dacă nu găsești măști, acoperă-ti bine nasul si gura cu un material textil curat);
• fă dus o dată pe zi;
• mâinile și fața copilului trebuie și ele spălate des, copiii bagă des mâinile în gură;
• dacă mama are COVID-19, poate alăpta la sân cu respectarea strictă a măsurilor de precauție: mâinile spălate foarte bine și masca purtata corect.
• dacă mama nu se simte confortabil să alăpteze la sân, poate extrage lapte cu pompa de muls, și o altă persoană sănătoasă poate hrăni copilul cu laptele extras. Mare atenție la felul în care sunt sterilizate pompa și recipientele!

Specialiștii încă află multe lucuri despre coronavirus și boala COVID-19. Recomandările se pot schimba oricând.

Fii prudentă și calmă și cu siguranță vei lua cele mai bune hotărâri pentru ține și copilul tău!

SURSE:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
https://www.aappublications.org/news/2020/03/12/coronavirus031220
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/inpatient-obstetric-healthcare-guidance.html

Share This

Sign up for our Newsletter

Enter your email and stay on top of things,


Sau poti sa lasi datele tale in formularul de mai jos si te contactam negresit.