Informatii despre noul coronavirus si COVID-19

Update 10 decembrie 2020

Noul coronavirus continuă să se răspândească în țara noastră. Din fericire, virusul afectează mai puțin copiii. Nu știm încă totul despre virusul SARS-Cov2 și boala COVID-19.

SARCINA: Deocamdată știm că femeile însărcinate nu au risc mai mare de a se infecta decât restul populației. Din ce știm, femeile însarcinate nu fac forme mai grave de boală decât populația generală: marea majoritate a femeilor însărcinate au avut simptome ușoare sau moderate asemănătoare unei răceli sau gripe. Specialiștii nu au confirmat că virusul s-ar transmite de la mama infectată la făt în timpul sarcinii. Mamele care au COVID-19 nu au transmis boala la naștere dacă au luat toate măsurile de protecție.
Dacă ești însărcinată:
• spală-te des și bine pe mâini;
• păstrează distanța față de ceilalți și nu lua contact decât cu cine e absolut necesar;
• dezinfectează des suprafețele pe care le atingi des sau pe care le ating și alte persoane (clanțe, ușa frigiderului, întrerupătoare, masa din bucătărie, telefonul etc);
• nu merge la spital fără să fi vorbit înainte cu medicul tău.

ALĂPTAREA: colostrul (laptele din primele zile după naștere) este primul vaccin pe care îl primește nou-născutul, iar laptele matern conține anticorpi și este un bun antibacterian și antiviral. Medicii afirmă că laptele matern e cea mai bună hrană pe care o poate primi un copil acum – beneficiile depășesc riscul.
Deocamdată nu s-a găsit virus în laptele matern – aceasta nu înseamnă că nu e, înseamnă doar că deocamdată nu s-a găsit.
Precauții pentru a proteja copilul de orice posibilă infectare de la mamă:
• spală mâinile foarte foarte bine înainte de a atinge copilul, sânul sau pompa;
• poartă mască facială în timpul alăptării și încearcă să nu tușești/strănuți (dacă nu găsești măști, acoperă-ti bine nasul si gura cu un material textil curat);
• fă dus o dată pe zi;
• mâinile și fața copilului trebuie și ele spălate des, copiii bagă des mâinile în gură;
• dacă mama are COVID-19, poate alăpta la sân cu respectarea strictă a măsurilor de precauție: mâinile spălate foarte bine și masca purtata corect.
• dacă mama nu se simte confortabil să alăpteze la sân, poate extrage lapte cu pompa de muls, și o altă persoană sănătoasă poate hrăni copilul cu laptele extras. Mare atenție la felul în care sunt sterilizate pompa și recipientele!

Specialiștii încă află multe lucuri despre coronavirus și boala COVID-19. Recomandările se pot schimba oricând.

Fii prudentă și calmă și cu siguranță vei lua cele mai bune hotărâri pentru ține și copilul tău!

SURSE:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
https://www.aappublications.org/news/2020/03/12/coronavirus031220
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/inpatient-obstetric-healthcare-guidance.html

Share This