Ce este banca de lapte matern?
Banca de lapte matern este un serviciu care colectează, analizează, procesează și distribuie lapte matern donat de către mamele care alăptează. Datorită faptului că donatoarea este o altă persoană decât mama copilului primitor, siguranța este extrem de importantă.
Pașii procesului sunt:
- Laptele este extras în condiții de igienă în cadrul Secției de terapie intensivă nou născuți, etichetat și congelat;
- Laptele este decongelat, testat microbiologic, pasteurizat și analizat din punct de vedere nutrițional.
- Laptele care întrunește toate condițiile solicitate, devine eligibil pentru a fi administrat primitorului.
Cum pot să donez lapte?
Asigură-te că bebelușul tău primește tot laptele de care are nevoie la vârsta lui și că ai un surplus pe dorești să îl donezi.
Inițial vom vorbi pe scurt la telefon, ulterior vei discuta în detaliu cu consultantul in lactaţie din cadrul băncii și vei face o serie de analize de sânge specifice. Medicii vor aproba totul şi vei putea începe sa donezi lapte. Vei putea extrage lapte acasa sau la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucureşti. Nu vei avea cheltuieli în acest proces, pompa de sân, toate accesoriile şi consumabilele necesare fiind puse la dispoziţie de către bancă.
Vei putea să donezi lapte cel puţin până când bebeluşul tău va împlini vârsta 1 an, dar şi după.
Cine primeşte laptele donat?
Principalii beneficiari ai laptelui matern sunt pacienții îngrijiți în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. E vorba, în primul rând, de copii cu grave problme medicale, alfaţi într-o stare foarte fragilă:
- prematuritate;
- predispoziție sau recuperare din enterocolita necrozantă;
- anemii;
- sindromul intestinului subțire;
- îmbunătățirea și pregătirea sistemului digestiv;
- afecțiuni de metabolism;
- nutriție specială pre și post-operatorie;
- absența sau insuficiența lactației mamei;
Pentru ca totul să decurgă cât mai bine, banca menține legătura cu medicul pediatru și cel de familie al donatoarelor și sugarilor-primitori.
Laptele matern este pasteurizat?
Da, laptele este analizat microbiologic şi este pasteurizat pentru a garanta siguranța produsului.
Pasteurizarea se face prin metoda Holder (laptele este încălzit la o temperatură de 62,5°C pentru 30 de minute și apoi răcit în mai puțin de 10 minute până la 25°C). După pasteurizare, laptele este recongelat (pentru maximum 6 luni).
Etichetarea oferă permanent posibilitatea urmăririi laptelui matern pe întregul traseu de la donator la primitor.
Cine sunt donatoarele?
Donatoarele sunt femei sănătoase și conștiente, care își donează laptele pentru motive altruiste. Acestea își alăptează propriii copii și au o secreție lactată bogată, putând dona surplusul.
Laptele donat este testat?
Da, banca de lapte asigură protecția rezervei de lapte matern printr-un proces multilateral. Fiecare donatoare este verificată medical şi face analize de sânge.
Fiecare doză de lapte donat este verificată microbiologic după colectare și pasteurizată. Înainte de a fi congelat pe termen lung, laptele este verificat prin sondaj a doua oară.
Laptele nu îşi pierde proprietăţile prin pasteurizare şi congelare?
Doar o mică parte din proprietăţile nutriționale și imunologice se pierd prin pasteurizare şi congelare. Laptele matern pasteurizat reține majoritatea calităților anti-infecțioase ale laptelui matern proaspăt.
De cât lapte are nevoie un prematur în fiecare zi?
- Un prematur cu o greutate de 900 g poate primi 100-150 ml
- Un prematur cu o greutate de 2400 g poate primi 200-250 ml
- Un prematur cu o greutate de 2950 g va primi 300-400 ml
Cum ştim că donatoarele sunt sănătoase?
Donatoarele sunt testate prin chestionare scrise și verbale, realizându-se astfel un raport atât medical, cât și al stilului de viață. De asemenea, fiecare donatoare face un set de analize de sânge pentru testarea HIV, hepatita B şi C, HTLV și sifilis.
Fiecare donatoare primește instrucțiuni cu privire la extragerea și manipularea laptelui matern. Spălarea mâinilor riguroasă și tăierea ungiilor sunt absolut necesare.
Donatoarele trebuie să informeze obligatoriu banca de lapte, dacă se îmbolnăvesc sau dacă starea de sănătate se deteriorează pe parcurs, pentru a se determina dacă pot continua să doneze lapte.
Cum se păstrează laptele la bancă?
Laptele este îmbuteliat în recipiente de sticlă etichetate cu grijă cu termene de valabilitate și coduri unice de înregistrare. Recipientele sunt etanșate cu capace cu folie protectoare şi păstrate la temperaturi sub -20°C.
Donatoarele sunt recompensate?
Nu. Mamele donează voluntar, neremunerat, și nu primesc altă recompensă pentru generozitatea lor decât recunoștința medicilor și a părinților copiilor care beneficiază de laptele donat.
Există restricții pentru donatoare?
Da. În timpul procesului de donare, mamele nu își pot administra anumite medicamente și/sau suplimente naturiste (cu excepția capsulelor anticoncepționale pe bază de progesteron, tiroxinei, vitaminelor prenatale, fierului, calciului, inhalatorului de astm). Există și alte excepții medicale care se discută de la caz la caz
Există o evidență a donatoarelor?
Da. Banca de lapte ține evidența strictă a donatoarelor precum și a primitorilor împreună cu o înregistrare a tuturor donațiilor, a dozării și distribuției laptelui matern. Fiecare recipient din fiecare lot poate fi urmărit. Banca de lapte asigură confidențialitatea strictă a datelor donatoarelor și a primitorilor.
Donatoarele pot lua medicamente?
Toate medicamentele au un potențial de a fi asimilate în laptele matern în diferite cantități, depinzând de modul în care reacționează organismul la ele. În general, doar cantități mici ajung în organismul bebelușilor, însă, în majoritatea cazurilor, aceștia pot fi hrăniți în continuare, dacă au fost născuți sănătoși și la termen.
Nou-născuţii cu probleme au nevoi speciale şi o sensibilitate mai ridicată, iar expunerea lor la diverse substanţe trebuie să fie limitată mai strict decât în cazul copiilor sănătoşi.
Mamele pot lua medicamentele din lista de mai jos, dar sunt rugate să verifice cu banca de lapte fiecare situaţie, şi este important ca ele să noteze întotdeauna pe eticheta de pe recipientul cu lapte donat, medicamentele luate cu 24 de ore înainte:
- paracetamol;
- vitamine;
- acid folic;
- tratament pentru pediculoză;
- remedii/antiacizi pentru indigestie;
- remedii pentru alergii;
- spray-uri nazale pentru răceli;
- siropuri simple pentru tuse care să nu cauzeze amețeală sau să conțină lămâie, miere sau glicerină;
- tablete pentru gât inflamat;
- remedii pentru diaree;
- creme pentru a elimina simptomele eczemei;
- laxative;
- picături pentru ochi, pentru conjunctivite. În cazul conjunctivitelor, care sunt foarte contagioase, igiena mâinilor este foarte importantă.
De ce un copil nu poate fi alăptat chiar de mama lui?
Situaţiile pot fi diferite:
- mama nu are încă secreţia lactată instalată
- din cauza tristeţii de a-şi vedea copilul spitalizat în stare gravă, mama nu poate iniţia sau menţine lactaţia;
- mama nu are lapte suficient;
- copilul este internat în Sectia de terapie intensiva nou-născuţi de la Marie Curie, iar mama se află încă într-un alt spital, poate chiar în alt oraş;
- mama a decedat;
- copilul este părăsit în spital, deşi este în stare gravă;
- mama are o boală sau este suspectă de o boală grava (de exemplu HIV sau hepatita C), iar laptele ei este contraindicat pentru copil;
- mama are o afectiune temporară (de pilda o infectie severă) şi urmează un tratament care ar afecta compoziţia laptelui;
Donatoarele pot folosi remedii naturiste?
Mulți oameni presupun că remediile naturiste nu constituie o medicație propriu-zisă, deoarece sunt “naturale”. De fapt, multe produse pot produce efecte adverse serioase. Donatoarele sunt rugate să verifice cu banca de lapte înainte de a începe o terapie pe bază de produse naturiste, în timpul donării.
Medicamente naturiste pe care nu trebuie să le ia donatoarele pe parcursul perioadei de donare:
- schinduf;
- sunătoare;
- ginko biloba.
De ce nu pot dona lapte, dar îmi pot hrăni în continuare propriul copil?
Bebelușii care primesc laptele matern donat, sunt în general, foarte prematuri și fragili, de aceea, este esențial ca laptele să fie cât mai pur și să nu conţină nicio substanță care poate influența sănătatea sau comportamentul lor. Mai mult decât atât, bebelușii sunt foarte vulnerabili, deoarece rinichii și ficatul lor nu funcționează la capacități normale și sunt încă imaturi pentru a asimila substanțele la care sunt expuși.
Toți bebelușii născuți la termen sunt mai sensibili la medicamente în primele 6 săptămâni ale vieții, perioada în care trebuie să fim atenți la ce substanțe folosim. Bebelușii prematuri rămân vulnerabili mai mult timp. În plus, este foarte important ca ei să nu primească nimic ce ar putea interacționa negativ cu medicamentele pe care le-ar putea primi pe timpul spitalizării.
Apar deci situaţii când mamele pot să-şi hrănească în siguranţă propriii copii, dar nu pot deveni donatoare sau vor înceta temporar să doneze lapte.
Trebuie evitate medicamentele care pot:
- fi asimilate de bebeluși în cantități semnificative;
- modifica comportamentul de somn al copilului;
- modifica parametrii vitali;
- induce diaree ce rezultă în pierderea fluidelor (ex: antibioticele);
- afecta respirația copilului (mai ales dacă primitorii au deja probleme respiratorii);
- afecta comportamentul bebelușilor;
- induce stare de agitație la nou-născut (ex: consum de produse cu cofeină)
- influența balanța dintre micronutrienți și substanțele chimice din sânge;
- crește riscul infecțiilor.