Proiect inedit pentru România: prima bancă de lapte matern
de Andreea Pocotilă
În Brazilia, există peste 218 de bănci de lapte matern destinat nevoilor copiilor prematuri, abandonați sau ale căror mame nu le pot oferi propriul lapte. În Europa, sunt peste 200. În Franța, sunt peste 30. La fel și în Italia. În România, nu există niciuna. Acest lucru se va schimba foarte curând. Secția de terapie intensivă pentru nou-născuți din Spitalul Marie Curie va avea prima bancă de lapte matern. Am stat de vorbă cu două dintre persoanele cărora li se datorează în mare parte acest proiect: Eugenia Dobrescu, consultant în lactație, format în nutriție și voluntar la terapie intensivă la Marie Curie, și Alexandru Popa, fizician, fondator “Inima Copiilor”, asociație creată pentru ajutorarea copiilor cu nevoi medicale grave.
Eu am auzit de proiectul vostru, al primei bănci de lapte din România, de mai bine de un an. Când a început să prindă formă?
Eugenia Dobrescu: Da, am început de la sfârșitul lui 2014, în decembrie, printr-o campanie de strângere de fonduri, și am continuat toată această campanie pe parcursul lui 2015.
Explicați-mi în ce constă conceptul. Bancă de lapte sună într-un fel, dar ea este un proiect social, destinat copiilor din terapie intensivă de la Marie Curie. Nu un loc unde orice mamă poate veni să cumpere lapte, așa cum s-ar putea înțelege.
E.D.: În străinătate, unde chestia asta este mai dezvoltată, se poate face și treaba asta. Adică sunt mame care au lapte în exces, donează, și copiii altor mame care nu au lactație suficientă pot beneficia de lapte matern. Conceptul e simplu: laptele matern este cel mai sănătos aliment pentru copiii nou-născuți.