Rezistenta prin medicina
de Vlad Stoicescu | Foto: Zora Iuga

“I-am urmarit pe oamenii astia si organizatiile si proiectele lor vreme de cateva luni. Despre initiativele pentru care isi sacrifica voluntar timpul s-a tot vorbit in presa romaneasca in ultimul an. I-am cautat insa pentru a vedea mai mult – structura din spatele initiativelor medicale in care sunt implicati. Pentru ca structura este ceea ce lipseste, in mod fundamental, sistemului medical romanesc.”

Rezistenta prin medicina dela0

“A devenit redundant sa scriem ca e prost finantat, prost asezat si prost gestionat. Toate datele sale de pe hartie si toate realitatile din teren ii marcheaza nu doar ineficienta cronica, ci si subdezvoltarea. Ambele sunt resimtite, laolalta, de pacienti si personalul medical. Iar, intre timp, in sistemul sanitar romanesc se moare sau se traieste uneori dupa reguli complet straine medicinei moderne insasi.

Cum se poate schimba ceva? Dela0.ro a urmarit vreme de cateva luni evolutia a trei initiative din domeniul medical care incearca sa corecteze cate ceva in functionarea sistemului de sanatate. Si-o fac calauzindu-se dupa principii asimilabile celor filantropice si cladindu-se prin voluntariat.

La Iasi, o echipa romano-americana adusa laolalta de un rezident in chirurgie emigrat in Statele Unite incearca sa fondeze un centru integrat de chirurgie maxilo-faciala.

In Bucuresti, un institut demonstreaza deja de doi ani de zile ca se poate face performanta medicala romaneasca intr-o specializare extrem de grea precum neurochirurgia, fara a sacrifica insa ideea ca sanatatea e, in ultima instanta, un serviciu social.

Iar o fundatie si oamenii stransi in jurul proiectelor sale ofera o sansa la viata copiilor cu malformatii cardiace si vrea sa revolutioneze neonatologia romaneasca infiintand prima banca de lapte matern din tara.

Sunt trei proiecte care au la baza initiative private, ale unor grupuri de oameni ce isi mobilizeaza resursele profesionale, institutionale, personale pentru a determina o schimbare in felul in care se fac si se ofera servicii medicale in Romania.
Sunt mai ales, insa, trei proiecte care au la baza nevoi concrete de tratament pe care sistemul medical le-a neglijat pana acum – e nevoie in Romania si de un centru de neurochirurgie moderna (ba chiar de mai multe); e nevoie si de un centru integrat de chirurgie cranio-faciala; e nevoie si de o banca de lapte matern.

 Citeste aici tot reportajul